מהו הפחד הכי עמוק שלך?
"אני פוחד מהמוות פחד מוות" אמרו הגששים.
טים פריס, אתם ודאי מכירים אותו מספרו המפורסם "4 שעות עבודה בשבוע", יזם צעיר ומצליח, מתחיל את הרצאתו בוידוי על אחד מרגעי השפל בחייו, ובמקום לתת לנו מתכון לחיי הצלחה, הוא בוחר להסתכל בלבן של העיניים לרגעי ההרס והשיתוק העצמי.
מתי בפעם האחרונה רצית לעשות משהו, אבל לא העזת?
בהתבסס על הפילוסופים הסטואיקנים הגדולים, פריס מזכיר לנו להבחין בין מה שנמצא בשליטתנו ומה שאינו בשליטתנו, להתמקד במעגל ההשפעה ולקבל בשלווה את מה שמחוצה לו, כדי להגביר את החוסן הרגשי והמנטלי. "אנחנו סובלים לעתים קרובות יותר בדמיון מאשר במציאות" אמר סנקה, ומכאן הגדיר את התרגול הנדרש: דמיין את התרחיש הגרוע מכל.
פריס תרגם את ההנחיה לתרגול בן שלושה שלבים, והוא ממליץ לעשות אותו בכתב ולא רק בדמיון:
השלב ראשון: יצירת התרחיש הגרוע מכל – מה יקרה אם…
זוהי הזמנה לאפשר לעצמנו לדמיין את הפחדים הגדולים ביותר שעוצרים אותנו מלממש את מה שאנחנו רוצים. לפרט כל אחד מהם, בלי לחסוך פרטים, אבל לא לעצור שם-לגבי כל פחד, להמשיך ולשאול את שאלת המניעה: מה אני יכולה לעשות כדי למנוע או להקטין את הסבירות שהתרחיש הזה יתממש? ושאלת התיקון: אם אכן זה יקרה, מה אוכל לעשות? במי אוכל להעזר? האם יש מישהו אי פעם בעולם שהתמודד עם תרחיש כזה? מה אוכל ללמוד ממנו?
הגדרה: מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות?
– – – |
מניעה: מה אפשר לעשות כדי למנוע או להקטין את הסבירות?
– – – |
תיקון: אם זה יקרה, מה אוכל לעשות? למי אוכל לפנות? האם יש אנשים שהצליחו להתמודד עם מצב כזה בעבר?
– – – |
השלב השני: בחינת הרווחים – מה יהיה עבורי הערך של הצלחה חלקית? מה אני יכול להרוויח מעצם הניסיון- מבחינה כלכלית? רגשית? אילו מיומנויות אני יכול לחזק?
כשעזבתי משרה בטוחה בחברת יעוץ מצליחה, החשש הכלכלי היה גדול: מה אם לא יהיו לי לקוחות? התחלתי בקטן, עם לקוח אחד, ובדיוק כשהתחלתי להרגיש בטוחה- התקציב של הפרוייקט הופסק באופן פתאומי. בדיעבד, זה היה הדבר הכי טוב שקרה לעסק שלי, כיון שנאלצתי להתחיל לשווק ולמצוא לקוחות חדשים…
השלב השלישי: בחינת המחירים של חוסר הפעולה. מה יקרה אם לא אעשה את הצעד? מה אני עלול להפסיד מבחינה רגשית, כלכלית, פיזית? מי אני אהיה אם לא אעשה שינוי- בעוד חצי שנה, שנה, 3 שנים מהיום? הרבה פעמים אנחנו מסתכלים על ההחלטה שלא לעשות שינוי כעל "אי-החלטה", ולא בוחנים לעומק את ההשלכות שלה. השלב השלישי הוא הזמנה לצייר את התרחיש של הבחירה לא לשנות: לפעמים זהו התרחיש המפחיד באמת. מחקרים חוזרים ומראים כי בסוף החיים אנחנו נתחרט יותר על מה שבחרנו לא לעשות, מאשר על מה שבחרנו לעשות. אז אולי הגיע הזמן לעשות?
מהו הפחד הכי עמוק שלך? שואל המאמן קרטר בסרט המפורסם, כשהוא דוחף ומאתגר את הנער מנופח השרירים שלא מאמין בעצמו, עד שהצעיר מכיר לדעת:
"הפחד העמוק ביותר שלנו הוא לא שמא אנחנו חלשים מדי. הפחד העמוק ביותר שלנו הוא שאנחנו בעלי עוצמה שמעל לכל שיעור. זה האור שבנו, לא האפלה שבתוכנו שמפחיד אותנו יותר מכל. אנחנו שואלים את עצמנו, איזה זכות יש לי להיות מבריק, יפהפה, מוכשר ואהוב? למען האמת, איזה זכות יש לכם לא להיות? אתם ילדיו של אלוהים. כשאתם בוחרים לשחק בקטן אתם לא משרתים את העולם. אין שום דבר נאור בצמצום האישיות שלנו כדי שאחרים לא ירגישו חסרי ביטחון. נולדנו כדי לממש את הקסם האלוהי הגלום בנו. הוא לא גלום רק בחלק מאיתנו, כל אחד מאתנו נושא את הקסם הזה בתוכו. כאשר אנחנו נותנים לאור הפנימי שלנו לזרוח אנחנו מעניקים, בלי מודע, רשות לאחרים לעשות כמונו. כשאנחנו משתחררים מהפחדים שלנו, הנוכחות שלנו משחררת אחרים."
~מריאן ויליאמסון